info@novakugyved.hu    +36 (72) 336576  | Ügyvédi szolgáltatás Pécsett, német és francia nyelven is!

Blog

Korlátolt felelősségű társaság alapítása - 1 eurós törzstőkével

  2017-04-02

Miközben Magyarországon a korábbi jogszabályok alapján 500 ezer forint törzstőkével létrehozott korlátolt társaságok törzstőkéjét 3 millióra kötelezően fel kell emelni , egy másik uniós országban , Luxembourgban ez évtől jelentős könnyítésként már 1 Euró törzstőkével is alapítható korlátolt felelősségű társaság, rövid nevén kft.

Luxembourgban 2017. január 17. óta természetes személyek ( másként : magánszemélyek ) az 1 Eurós kft -ről szóló jogszabály hatályba lépésével a jövő vállalkozásaiként könnyebben tudnak startolni. Természetes személyek csökkentett költségek mellett , formalitások nélkül már 1 Euró tőkével korlátolt felelősségű társaságot alapíthatnak. A luxembourgi szabályrendelet célja , segítséget nyújtani olyan vállalkozások indulásához, amelyeknél nincsen szükség bonyolult struktúrára, területre vagy áru raktározására, ahol éppen elegendő, a számítógéppel történő vagy a manuális munkavégzés , és a megfelelő műszaki- gazdasági ismeretnek ( know-how ) az induló vállalkozás a birtokában van.

Az 1 Euróval létrehozható kft. ( francia nevén : SARL – S ) mint cégforma olyan vállalkozások működéséhez ad jogi keretet, amelynél a tevékenység természeténél fogva kis induló tőke szükséges ( pl. tanácsadás vagy consulting ) ; nem alkalmas viszont a SARL- S olyan tevékenység folytatására, amely műszaki jellegű.

Az, aki SARL – S formátumú gazdasági társaságot kíván létrehozni , ideiglenes engedélyt kell igényelnie ( amelyhez végleges adószám tartozik ), majd be be kell jegyeztetnie a gazdasági társaságot a luxembourgi cégjegyzékbe.

Amint a cégjegyzékbe bejegyzés megtörtént a luxembourgi Gazdasági Minisztérium kiküldi a bejegyzett vállalkozásnak a végleges hatósági engedélyt.

A luxembourgi elképzelés mögött egy társaságfejlesztési koncepció húzódik meg, miszerint a kevés tőkét igénylő társaságok is el tudjanak indulni.

A hagyományos kft. és az egyéni vállalkozás között elhelyezhető SARL- L egy köztes átmeneti vállalkozási forma , amelynél a jól elindított gazdasági társaság fel tud halmozni a működése során elegendő tőkét ahhoz – ha a kft. tag képes arra vagy szándékában van - hogy hagyományos értelemben vett kft.-ként működjön a későbbiekben tovább.

Luxembourgban a hagyományos értelemben vett kft. a SARL alapításához máskülönben 12 ezer Euró minimális törzstőke szükséges.

  Blog

Airbnb: feljövőben lévő internetes szállásközvetítő platform

A magyar fővárosban egyre-másra születnek meg az internetes szállásközvetítést korlátozni kívánó önkormányzati…

Közlekedési szabálysértési bírságok összege Németországban (2017, személyautó és motorkerékpár)

Gyorshajtási szabálysértések településen kívül: Sebességtúllépés mértékebírságösszeglevont pontvezetéstől eltiltásfellebbezzünk?…

  Ügyvédi díjszabás

Az ügyvédet az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 9 § (1) – (2) bekezdése értelmében az általa végzett tevékenységéért megbízási díj és költségtérítés illeti meg.A megbízás akkor jön létre, ha a felek megállapodnak a megbízás tartalmában,…

  Info

Ügyvédi szolgáltatás Pécsett, német és francia nyelven is!

Pécs ügyvéd - Iparosház - Ingatlanjog, cégjog, polgári jog
Térkép